Vila Podvin

Prvotni stolpast dvor na severnem robu vasi Mošnje je kot Poedewein prvišomenjen leta 1311, ko so ga imeli v dedni lasti gospodje Podvinski (Podwein), vazali grofov Ortenburških. Zadnji iz rodu Sebald pl. Podwein se je leta 1397 ponesrečil, ko se mu je pri ježi s konjem udrl most in je utonil. Leta 1399 je Friderik grof Ortenburški posest Podvinskih podelil Juriju pl. Lambergu z gradu Kamen pri Begunjah. Lambergi so ga imeli v lasti vse do druge polovice 16. stoletja. Do leta 1885, ko je bila posest prodana knezu de Polignacu, je bil dvorec v lasti rodovin Wagensberg, Gallenfels, Mogainer in Mally.

Dvorec s tlorisom v obliki črke L je sestavljen iz dveh pravokotno postavljenih dvonadstropnih stavb. Na Valvazorjevi upodobitvi ga odlikuje predvsem lep kamnit portal glavnega vhoda in nad njim elegantna okna, bifore. Zadnji predvojni lastnik, francoski knez Camille A. J. M. de Polignac, ga je uporabljal za letno rezidenco. Družina je dvorec zapustila že leta 1939, pred začetkom druge svetovne vojne.
Leta 1946 je nova oblast posestvo z dvorcem nacionalizirala in stavbo so nekaj časa uporabljali kot kmetijsko šolo. Leta 1962 je bil dvorec po načrtih arhitekta Antona Bitenca preurejen v hotel, kar je precej zabrisalo njegovo izvirno podobo. Vse do leta 2007, ko so ga zaprli, je bil Podvin znan kot prestižen hotel z znamenito restavracijo.V zadnjih nekaj letih Vilo Podvin vodita Marcela Klofutar in vrhunski slovenski šef Uroš Štefelin.

V Vili Podvin so močno povezani s tradicijo, saj s pomočjo lokalnih sestavinč obujajo pozabljene tradicionalne slovenske jedi in napitke. Chef Uroš uporablja sezonske sestavine z domačega vrta in z okoliških kmetij. S sodobnimi tehnikami in lastno ustvarjalnostjo dediščine jedi nadgradi v jedi nove slovenske kuhinje.
Hišo krasijo vitraži umetnika Staneta Kregarja. Na krasnem vrtu pa si lahko privoščite kavico in napolnite baterije za izzive, ki so pred vami.